Київ, проспект Берестейський 60, офіс 102., тел: +38(044) 423-1302, +38(068) 046-2428, +38(044) 456-2696, +38(044) 221-5598

Скасування мораторію на планові перевірки СГ

22 серпня 2023 р. 10:25

         Законопроєкт № 8401 (яким передбачається скасування спецЄП та повернення довоєнних правил оподаткування) прийнято. Втім перед самим прийняттям його текст дещо підправили.

 Розгляд блокуючих постанов планується на середину липня 2023 року. Тож доведеться чекати середини липня. При цьому практично немає сумнівів у тому що, закон набуде чинності, як і планувалось, з 01.08.2023.

РРО/ПРРО

Без штрафів порушення 01.01.2022 — 01.10.2023. Порівняно з попередньою редакцією законопроєкту, дещо розширено період для незастосування штрафів за РРО-порушення. Штрафи не будуть застосовуватися за РРО-порушення (крім порушень під час продажу підакцизних товарів, купівлі/продажу іноземної валюти, діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор),

вчинені в період з (!) 1 січня 2022 до 1 жовтня 2023

Причому таке звільнення стосується всіх СГ, незалежно від територій, на яких вони провадять (провадили) свою діяльність.

А ось із 1 жовтня 2023 року звільнення від РРО-штрафів діятиме лише при продажу товарів/послуг (крім порушень при продажу підакцизних товарів) на «воєнних» територіях (територіях бойових дій/можливих бойових дій/тимчасово окупованих територіях).

        Спрощена назва товару/послуги в чеку РРО для ФОП-ЄП-неплатників ПДВ, які не здійснюють продаж «ризикових» товарів. У попередній статті ми говорили про те, що законопроєкт дозволяє таким ФОП у розрахунковому документі зазначати назву товару (послуги) у менш деталізованому вигляді. Ця норма залишається. Але її дещо уточнено. Сказано, що ФОП на ЄП, не незареєстровані платниками ПДВ, при продажу товарів (крім підакцизних товарів, технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння) або наданні послуг мають право в розрахунковому документі зазначати назву товару (послуги) у вигляді, що відображає:

 споживчі ознаки товару (послуги) та

 ідентифікує належність такого товару (послуги) до товарної групи чи послуги.

Тобто навіть з урахуванням цього спрощення, у будь-якому разі назва повинна давати можливість однозначно здійснити ідентифікацію проданого товару/послуги. Як споживачем, так і самим ФОП (більше деталей щодо цього знайдете у статті «Назва товару в чеку РРО: які є вимоги?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 58). Причому така назва одночасно має ідентифікувати належність такого товару/послуги до товарної групи чи послуги. Вочевидь маються на увазі групи за УКТ ЗЕД чи за Державним класифікатором продукції та послуг.

Як саме застосовувати ці зміни, наразі не дуже зрозуміло, тому слід дочекатися інтеграції цих змін у підзаконні нормативні акти.

Перевірки

Планові перевірки. Мораторій на планові  документальні перевірки все ж вирішили подовжити до кінця воєнного стану. Мораторій не буде діяти лише для СГ:

1) які здійснюють діяльність у сфері виробництва та/або реалізації підакцизної продукції;

2) які здійснюють діяльність у сфері організації та проведення азартних ігор в Україні (гральний бізнес);

3) надають фінансові, платіжні послуги.

Для всіх інших СГ мораторій на планові документальні перевірки продовжить дію до кінця воєнного стану

Позапланові перевірки. Мораторій на позапланові перевірки теж продовжили до кінця воєнного стану, крім перевірок за деякими підставами. Так, мораторій не буде діяти на позапланові документальні перевірки, які проводяться:

1) на звернення платника;

2) з наступних підстав, визначених ст. 78 ПКУ:

— п.п. 78.1.1 —тільки у випадку, якщо є податкова інформація: (1) про порушення законодавства з питань оподаткування доходів, отриманих нерезидентами з джерелом походження з України та або з питань оподаткування нерезидентів; (2) порушення податкового законодавства платниками, які здійснюють діяльність у сфері виробництва та/або реалізації підакцизної продукціїорганізації та проведення азартних ігор в Україні; (3) надають фінансові, платіжні послуги;

— п.п. 78.1.2 — в частині контролю за трансфертним ціноутворенням;

— п.п. 78.1.5 — подання платником заперечень до акта перевірки;

— п.п. 78.1.7 — реорганізація (крім перетворення) чи ліквідація юрособи / її структурного підрозділу або припинення ФОП;

— п.п. 78.1.8 — перевірки бюджетного відшкодування ПДВ та/або декларування від’ємного значення ПДВ більше 100 тис. грн;

— п.п. 78.1.9 — скарги покупця на нереєстрацію податкової накладної / акцизної накладної або помилок в обов’язкових реквізитах;

— п.п. 78.1.12 — перевірки, призначені через те, що податкова вищого рівня перевірила своїх колег із податкової нижчого рівня і виявила невідповідність актів перевірки вимогам законодавства або неповне з’ясування під час перевірки тих чи інших питань;

— пп. 78.1.14 — 78.1.16 — перевірки, пов’язані з трансфертним ціноутворенням;

— п.п. 78.1.21 — після проведення перевірки отримано інформацію, яка стосується питань, що були охоплені попередніми перевірками, та свідчить по порушення платником податкового, валютного та іншого законодавства, контроль за яким покладено на податківців;

— п.п. 78.1.22 — ведення нерезидентом господарської діяльності через постійне представництво без взяття на облік;

3) отримання фіскалами інформації, що свідчить про порушення платником дотримання граничних строків надходження товарів за імпортними операціями та/або валютної виручки за експортними операціями.

На позапланові документальні перевірки з усіх інших підстав до кінця воєнного стану для всіх платників діятиме мораторій

Зауважимо, що в оновленій редакції законопроєкту вже немає беззастережного мораторію на:

— на документальні перевірки платників ЄП груп 1 та 2;

— на фактичні перевірки за місцезнаходженням об’єктів оподаткування, які розташовані на тимчасово окупованій території / на території активних бойових дій / на території можливих бойових дій.

Подовження строків. У зв’язку з продовженням мораторію на планові та позапланові перевірки одночасно за перевірками, на які діє мораторій:

(1) зупиняється відлік строку давності для проведення перевірок;

(2) подовжуються строки зберігання первинних документів та інформації, визначених п. 44.1 ПКУ.

ЄСВ

Документальні перевірки. Мораторій на проведення документальних перевірок правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ поки що вирішили не скасовувати. Він продовжить свою дію до кінця воєнного стану. Мораторій не діятиме лише для:

— перевірок, пов’язаних з припиненням юридичної особи або підприємницької діяльності ФОП;

— перевірок, що проводяться на звернення платника ЄСВ;

— перевірок суб’єктів господарювання, які (1) здійснюють діяльність у сфері виробництва та/або реалізації підакцизної продукції; (2) здійснюють діяльність у сфері організації та проведення азартних ігор в Україні; (3) надають фінансові, платіжні послуги.

Для всіх інших платників мораторій на документальні перевірки ЄСВ продовжить дію до кінця воєнного стану

Штрафи. А ось щодо штрафів та пені за ЄСВ-порушення, то у фінальній версії законопроєкту їх застосування планують відновити з 01.08.2023 для всіх платників (у попередній редакції планувались звільнення від штрафів для ФОП на ЄП груп 1 та 2 та СГ з «воєнних» територій, але в останній редакції цих норм немає).

Більш детально про всі новації ми обов’язково розповімо, коли з’явиться остаточний текст законопроєкту. Але, швидше за все, він з’явиться тільки під кінець липня.

ВИСНОВКИ

  • Законопроєкт № 8401 (яким передбачається скасування спецЄП та повернення довоєнних правил оподаткування) прийнято.
  • До Верховної Ради подано декілька проєктів постанов про скасування його прийняття. Але впевнені, що цей факт нічого не змінить. Єдине, на появу закону доведеться чекати до середини липня 2023.
  • В останню мить були внесені деякі принципові зміни до тексту закону.
  • Із позитивних моментів: дещо розширено період для незастосування штрафів за РРО-порушення (тепер це період з 1 січня 2022 до 1 жовтня 2023).
  • Щодо позапланових документальних перевірок, фактичних перевірок, ЄСВ-штрафів навпаки зміні вирішили зробити дещо менш ліберальними.
  • Решта новацій в остаточній редакції залишилися незмінними.